Wednesday, March 13, 2013

Beleef de Bollenstreek

Gisteren was ik bij de opening van het toeristisch seizoen van de Bollenstreek. Dat was per ongeluk, omdat ik dacht bij een bijeenkomst van de Katwijkse Ondernemersvereniging te zijn. Dat kan gebeuren. Wat al die vooral mannelijke ondernemers met donkere pakken in de zaal met toerisme te maken hadden was mij niet duidelijk. En er was een overdreven vrolijke presentatrice in een zuurstokroze broekpak van Vögele-kwaliteit die zichzelf erg leuk vond. Het was een beetje een rare bijeenkomst.

Die bijeenkomst werd geopend door de roze mevrouw die het nummer Cabaret van een Nederlandse tekst had voorzien, en als een ware, maar onbekende diva de trappen van de Theaterhangaar op voormalig vliegkamp Valkenburg afdaalde. Daarbij vlijde ze zich ook her en der op de mannenschoten neer. Daarna kwamen onder het motto 'Beleef de Bollenstreek' allemaal donkere pakken van middelbare leeftijd en ouder zeggen dat iedereen moest samenwerken om de streek op de kaart te zetten. Dat is hard nodig. Want waar de Bollenstreek in de jaren zestig en zeventig nog de zesde van 24 toeristische regio's in Nederland was, is ze nu zielig afgezakt naar de zestiende positie. Het trieste decor van een paar armetierige narcissen in kisten moest dat vast en zeker visualiseren. Samenwerken dus, zeiden de mannen van stichting Beleef de Bollenstreek. Ook de mannen van de sponsorende bank vonden dat iedereen moest samenwerken.

Toen kwam er een rijtje burgemeesters, en die vonden dat iedereen vooral moest samenwerken. Dat vond ook de directeur van de Theaterhangaar, die bovendien vertelde dat er nu 1 miljoen kaartjes voor Soldaat van Oranje waren verkocht. Genereus stelde hij vijf vrijkaartjes beschikbaar onder het publiek, en een kwam echt toevallig terecht bij de directeur van de Noordwijkse busonderneming die veel mensen naar Soldaat van Oranje vervoert. Ook een jongeman die had meegewerkt aan de totstandkoming van een app voor Beleef de Bollenstreek kreeg zo'n kaartje. Hij was daarmee de enige man zonder pak op het podium.

Ah, de app. Die zou ik bijna vergeten. Beleef de Bollenstreek heeft een mooie app laten maken, waarmee je op de smartfoon precies kunt zien wat er allemaal in de streek is te beleven. Die app was het hoogtepunt van de avond. Er was ook een heel mooi en flitsend reclamefilmpje gemaakt om die app onder de aandacht te brengen. Maar waar gaat dat filmpje straks getoond worden? Het was natuurlijk preken voor eigen parochie in de zaal, maar het is vast en zeker te duur om dat filmpje in een STER blok uit te zenden. "Maar u moet wel allemaal uw best doen om die app te vullen, hoor," zeiden de mannen van Beleef de Bollenstreek. Want zonder content, geen app natuurlijk. Die app is er nu alleen nog voor iPhone, voegde de mevrouw in het roze daaraan toe. Maar dat had ze echt fout, want de Android-versie is ook klaar, zei een van de mannen in donker pak. Het zou bepaald niet de enige vergissing zijn die de erg enthousiaste mevrouw maakte. Maar dat heb je als je de Bollenstreek beleeft.

En die streek moet over zijn eigen grenzen heen kijken om een toeristisch aantrekkelijk product te bieden. Daarom werd ook Katwijk tot de Bollenstreek gerekend, zo werd gezegd. Want om die Theaterhangaar en de 1 miljoen verkochte kaartjes voor Soldaat van Oranje kun je niet heen natuurlijk. Wassenaar met mega publiekstrekker Duinrell werd echter niet genoemd. Ook Heemstede met de Linnaeushof niet. Maar Leiden wel. Want het cultuuraanbod van Leiden is een waardevolle aanvulling op het toeristisch plaatje van de Bollenstreek. Daarom was Leiden zelfs officieel uitgenodigd om aanwezig te zijn. "Wat kan Leiden de Bollenstreek toeristisch allemaal bieden?" vroeg de zuurstokroze mevrouw aan Jos Wienen. “Ik ben burgemeester van Katwijk," antwoordde Jos naar waarheid. "Oh, is er soms iemand van Leiden aanwezig?" riep de mevrouw toen. Maar er was helemaal niemand.

Toen was het tijd voor de koningin van de Bollenstreek. Heeft u ooit wel eens van haar gehoord? Ik ook niet. Maar daar kwam ze aan de arm van Jan Slagter de trap afgedaald. Van wie, zegt u? Ja, inderdaad, Jan Slagter van omroep MAX. Wat hij met de Bollenstreek te maken heeft? Hij vertelde het zelf. Jan woont in Zoetermeer, en komt graag in de Bollenstreek. En MAX gaat de beide bloemencorso's uitzenden. Het woord 'flower parade' werd daarbij vermeden. Zoals viel te verwachten had de koningin van de Bollenstreek weinig te zeggen. "Vooral samenwerken," drukte ze iedereen op het hart. Alleen Jan Slagter bleek de enige inspirerende woorden van de manifestatie te kunnen laten horen, dat dan weer wel. Hij riep iedereen op om de Bollenstreek meer streekeigen producten te geven, en om straks na afloop massaal te gaan twitteren met #Bollenstreek, zodat de Bollenstreek 'trending topic' zou kunnen worden. Zoiets hadden de andere donkere pakken nog niet gezegd.
"Ik heb het gevoel dat ik in een show van SBS6 terecht gekomen ben," zei mijn buurman tegen mij. Was het maar waar, dacht ik. Gerard Joling zou er misschien nog iets van hebben gemaakt.

1 comment:

  1. Cornelius KoelewijnMarch 14, 2013 at 8:28 PM

    Tja, al die mannen in donkere pakken. Wat hebben ze daar toch mee? Ik vind de Bollenstreek in april ook best leuk, maar ik ben bang dat het allemaal weer ten onder gaat aan goede bedoelingen. Waar kun je die app overigens downloaden? Op de homepage van http://beleefdebollenstreek.nl zie ik 'm niet...

    ReplyDelete