Saturday, March 2, 2013

Geen 17 miljoen voor een bibliotheek!


De bibliotheek Katwijk is zielig. Ze hebben daar te weinig ruimte. De medewerkers hebben het koud. En dus willen ze 17 miljoen euro voor een nieuwe vestiging, en de gemeenteraad lijkt akkoord te gaan. Obsceen, in deze tijd. Getuigt van een totaal gebrek aan maatschappelijk fatsoen en realiteit bij zowel bibliotheek als gemeente. Afgezien dat de plannen amateuristisch en achterhaald zijn, speelt er dit: de gemeente is straks verantwoordelijk voor de uitvoering van de AWBZ, maar krijgt daar nog maar 25% van het huidige budget voor. Driekwart van de zieken, ouderen en gehandicapten die nu via de AWBZ hulp krijgt, valt straks buiten de boot. Maar de bibliotheek krijgt 17 miljoen. Een puur prestige project voor een bibliotheek die zich daarmee buiten de sociale realiteit plaatst. En reken maar dat we dit tot mislukken gedoemde project in de OZB zullen gaan terugzien. Daarom mijn oproep aan alle inwoners van Katwijk: STOP dit waanzinnige JSF/bibliotheek project!

8 comments:

 1. Ik wist niet dat er zoveel geld mee gemoeid was. Dan zou ik zeggen: knap het huidige gebouw heel mooi op. Doe dat echt goed. Dat moet toch lukken voor een miljoen. En zorg dat de verwarming weer goed werkt. Je kunt er alle functies onderbrengen die je maar wilt, nog steeds heel centraal gelegen. Of je nu voor K&O naar de Franse School moet lopen of naar de Varkevisserstraat, et is allemaal even centraal gelegen. En de plek waar de bieb een paar honderd meter naartoe zou verhuizen, maak daar een lieflijk pleintje van, met bankjes en boompjes, waar het heerlijk toeven is door de omringende laagbouw.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik gun de bieb van harte een goede hoofdvestiging. Maar de kosten die gemoeid zijn met de huidige bibliotheek/theater plannen zijn buitenproportioneel - vooral in het licht van de huidige economische situatie. Het lijkt me ook dat de huidige vestiging prima kan worden gerenoveerd. Alleen los je het ruimteprobleem daar niet mee op. Trouwens, ik vraag mij af, als je een "centrale" hoofdvestiging wil - dan zou je die toch bijvoorbeeld in de Zanderij moeten plannen, want dat is toch centraal in de fusiegemeente?

   Delete
 2. Een lieflijk pleintje? In Katwijk? Dat wordt onmiddellijk een hangplek. Zullen de omwonenden fijn vinden. De bewoners van het centrum zijn toch al opgeofferd voor het zogenaamde convenant met de horeca. Kabaal tot diep in de nacht. De enigen die slapen in Katwijk zijn B&W en de gemeenteraad!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Misschien moeten we een hek om dat plein zetten? Ik vind het altijd curieus dat, als je in de Verenigde Staten komt, ze daar wel een aardige oplossing voor het hangprobleem hebben. Op pleinen en bij parkjes staat een bord: "No loitering" en daaronder bijvoorbeeld "after 8.00 PM". Dus, na 8 uur 's avonds mag je daar niet zinloos rondhangen. Doe je dat wel, dan kan je legaal worden weggestuurd. Of in je nek gegrepen als je niet weggaat. Een simpele, maar effectieve oplossing.

   Delete
  2. Zo'n gebouw met een wat kleiner pleintje ervoor (ik neem tenminste aan dat de plannen niet zo zijn dat het hele gebied waar nu het oude postkantoor nog staat, volgezet wordt met één groot multifunctioneel gebouw, daar is helemáál geen geld voor) wordt toch ook meteen een hangplek. Dat ban je niet uit, nergens, ook niet met camera's. Dat is een kwestie van opvoeden! Alleen een kwestie van opvoeden! Van als je kattenkwaad had uitgehaald, dat dan de politie aan de deur van de ouders langskwam en ze even flink inpeperde dat ze die zoon of dochter van ze eens eventjes aan moesten pakken. Maar ach, de politie 'heeft wel wat anders aan z'n hoofd tegenwoordig', die zitten liever warm binnen aan hun bureaus. Maar dan komen we weer op een heel ander onderwerp, zoals er ook niks aan vuurwerkoverlast gedaan wordt, niet echt tenminste.
   Over hangplekken gesproken: bij alle nieuwbouw die je pleegt nooit verborgen hoeken en gaten (naar binnen lopende knikken) aan de buitenkant maken. Het Katwijks Museum heeft een groot hek geplaatst tegen de overlast. Dat is een flink gat dat daar normaal zit, ideaal om even de blaas te legen ook.
   Maar nu komen er te veel onderwerpen in één klein berichtje. Als ik zie wat dit allemaal kost, ben ik gewoon voor heel erg goed en degelijk opknappen. Daar mag ook best een nieuwe belettering aan de buitenkant bij. Gewoon strippen die hele handel. Goeie, nieuwe verwarming, desnoods nog een etage erop. Als er dan geen ruimte is, weet ik het ook niet meer. In die top kan dan dan mooi een filmzaal of theater én... een grand café, met uitzicht op de Varkevisserstraat of Willy Sluiterstraat...

   Delete
  3. Je ziet die afgezette pleinen ook in de grote steden in Nederland, in Amsterdam en zo, waar het dan een basketbalveldje is bijvoorbeeld. Maar kijk eens in de Zanderij in Katwijk, daar is toch ook zo'n afgezet plein. Is daar eigenlijk overlast?

   Delete
  4. Dat hek was niet serieus bedoeld, daar klimmen ze toch overheen. Maar ik ben wel serieus als ik bedoel dat de overheid meer mogelijkheden moet hebben om jongeren gewoon weg te sturen, of een nachtje in het cachot te stoppen als ze vervelend doen. Daar zou zo'n "Niet rondlummelen" bordje mooi van pas komen.

   Tja, de bibliotheek. Daar heb ook wel een idee over. Een warmere huiskamerachtige uitstraling, met comfortabele zithoekjes en alles in gezellige tinten. Daar kom ik weer: als ik in de VS ben, ga ik altijd naar een Barnes & Noble boekhandel als ik die ergens spot. Heerlijk. Warme kleuren, overal hoge clubfauteuils waar je gewoon uren in de boeken mag zitten lezen, een Starbucks hoek voor de koffie (niet van dat geforceerde grand café gedoe), een balie met leuke en goedkope hebbedingetjes en cadeauartikelen, jonge moderne mensen die je helpen. Uren kan ik daar doorbrengen. Zo'n welkom gevoel moet de bibliotheek ook moeten creëren.

   Delete
  5. De overheid heeft mogelijkheden genoeg, maar moet daar wel gebruik van maken! Het probleem in Katwijk is dat er niet wordt gehandhaafd. In het genoemde convenant met de horeca is sprake van een 'samenscholingsverbod', maar 's nachts blijven grote groepen jongeren na het kroegbezoek in het centrum plakken en nemen dan de avond nog eens luidruchtig door, soms pal onder zo'n peperdure camera. De politie doet niets. Dan is het in Noordwijk beter geregeld met ingehuurde extra beveiliging en susploegen. Laat de horeca daar maar eens voor betalen. Die zitten na sluitingstijd lekker hun geld te tellen en de brave burger wordt met de overlast opgescheept.
   Nogmaals, er zijn mogelijkheden genoeg. Als jongeren vervelend zijn, moet je ze niet belonen met nog langere openingstijden, maar leg er gewoon maar eens de lange lat overheen. In Katwijk krijg je zelfs een groot feest aangeboden op kosten van de gemeenschap, als je met oud en nieuw de boel vernield.

   Delete