Wednesday, March 6, 2013

Het dak eraf!


Vandaag ging het dak eraf. Niet echt natuurlijk, het ging naar beneden. Voor het eerst in 2013. Nog nooit zo vroeg open gereden, maar het was dan ook nooit zo vroeg in het jaar zo zacht. Wie eenmaal open heeft gereden, wil niet anders meer. Althans, niet in het open seizoen. Natuurlijk, in de ogen van velen ben je een patser. Vrouwen halen de neus voor je op. Maar goed. Die mensen rijden allemaal liever met de ramen potdicht en zomer en winter met de airco aan – onnodig extra brandstof slurpend en CO2 producerend.

Nederlanders doen altijd zo neerbuigend over iedereen die zich niet naar de norm voegt. De middelmaat is bij ons de lat geworden. Bevestiging vind je door je aan te passen aan je sociale omgeving. Daarom zijn we het land van de grijze muizen geworden. En grijze muizen rijden niet met het dak open. Die rijden in zwarte leasebakken die ze dragen als een uniform. In stationwagens met fietsendragers. In SUV's om over verkeersdrempels heen te komen. Natuurlijk, ze roepen om het hardst dat ze zich niet storen aan wat anderen vinden. En quasi gegeneerd worden de letters 'otje' geplakt als ze over hun 'auto' spreken, die ze natuurlijk 'bijna nooit gebruiken'. Om de een of andere reden willen ze wel laten weten dat ze iets hebben dat ze eigenlijk gênant vinden om te gebruiken. Ach, niets menselijks is mensen vreemd. Maar zou het niet mooi zijn als mensen gewoon zelfbewust uitkomen voor wat ze willen? Een land vol individuen in plaats van conformisten?

Vandaag ging het dak er af, en de enigen die hun duim omhoog steken zijn kinderen die nog niet overgoten zijn met de saus van grote grijze eenvormigheid. Ik heb mij erbij neergelegd.

Zie ook:

1 comment:

  1. Pas maar op dat je toupetje niet afwaait!

    ReplyDelete