Wednesday, May 8, 2013

De hamburger der gramschap

Dit is een precaire blog. Het gaat hier om hamburgers. Vegetariërs kunnen beter niet verder lezen. Hamburgers zijn een controversieel en een beetje vreemd fenomeen. Veel mensen kunnen er naar snakken, maar er zijn er niet veel die dat durven toegeven. Een soort voedselporno dus. Ze passen ook helemaal niet in onze traditie, maar hebben de afgelopen decennia toch een vaste plaats in het Nederlandse voedselpatroon gevonden. Ze kwamen natuurlijk uit Amerika, in het kielzog van allerlei andere culturele verschijnselen uit het land van de onbegrensde mogelijkheden. Coca Cola, Elvis Presley, auto's met panoramische voorruiten. Hamburgers konden niet achterblijven.

We hebben hier in ons land nooit onze eigen hamburgerrestaurants gehad. Patat met mayonaise, frikadellen, bamiballen en berenhappen, daar zijn wij goed in. Toch zette McDonald's in 1971 de aanval op ons in, en dat is gelukt. Wimpy en Burger King volgden. Maar Wimpy moest al gauw via de achteruitgang het toneel verlaten. Burger King doet nog steeds z'n best. Maar waar vindt je er een? Ook hier in Katwijk hadden wij een McDonald's. Waarschijnlijk het enige filiaal in de hele wereld dat wegens gebrek aan belangstelling binnen twee jaar de deuren moest sluiten. Zelfs in het toeristenseizoen kwamen er kennelijk te weinig klanten. Ik weet niet eens meer of ik er ooit een voet binnen heb gezet.

Nu heb ik in mijn leven bepaald niet veel hamburgers geconsumeerd. Als het er vijftig zijn, is het veel. Punt is, er is altijd wel een alternatief. McFish, McShrimp, McChicken, McVeggie, McHaring, McLobster, McSla, McWatmaargezonderklinkt. Bijna altijd wanneer ik naar binnen liep voor een hamburger, liep ik met iets anders dat beter te rechtvaardigen was naar buiten. Maar de eerlijkheid gebiedt mij hier toe te geven, dat ik onlangs toch wel echt een hamburger heb gekocht. Ik was vroeg voor een afspraak, het was lunchtijd en ik vreesde dat het lege gevoel in mij maag weldra verantwoordelijk zou kunnen zijn voor vreemde geluiden. Dus snel naar McD. Met Hollandse zuinigheid koos ik voor de Euroknaller, de kleinste en goedkoopste in het assortiment van de hamburgerboer. Dat was altijd nog een euro teveel, zo bleek al snel. Want wat ik ook proefde, een hamburger was het niet. Vochtig karton misschien, met een blaadje sla, daar kwam het bij in de buurt.

Niettemin, via een achterdeur sloop de hamburger mijn leven binnen. Op heel beperkte schaal, maar toch. De hamburger werd een intrinsiek onderdeel van een maandelijks mannen onder elkaar saunaritueel, waarbij de Neef en ik het leven de revue laten passeren. Niet in Katwijk natuurlijk. Dit puriteinse bolwerk biedt daar geen ruimte voor. Dus wijken wij regelmatig uit naar Noordwijk. Hoe dan ook, de Neef ontdekte daar op de kaart een gerecht dat werd omschreven als de “klassieke hamburger”. Het was onmogelijk om daarbij achter te blijven. Natuurlijk, een baguette Provençale en een salade Niçoise zijn rationelere en caloriearmere keuzes, maar we hebben het hier over mannen. En laat er geen misverstand over bestaan. Dit is niet een stereotype McD hamburger. Geen snack voor kinderen. Maar een grote en dikke malse burger van het fijnste rundvlees met een uitbundig bord friet. Daar doen we het voor.

Op een kwade zaterdag, enige weken geleden, ging het mis. We kennen allemaal wel die scenes uit komische televisieprogramma's, waarbij een groot bord wordt opgediend, en als de deksel wordt opgelicht, zien de disgenoten alleen maar een kleine verdroogde kalkoen, of een ingezakte pudding. Zo zaten de Neef en ik er ook bij. 'Verbijstering' is het woord dat onze gemoedstoestand beschrijft toen wij naar onze borden staarden. Daar lag een miserabel broodje met een klein, dun, en bijna zwart vet geval ertussen. Na een korte pijnlijke stilte verbrak de Neef de stilte. “Dit is niet wat ik verwacht bij een klassieke hamburger,” sprak hij met duidelijke teleurstelling. Dat kon ik niet op mij laten zitten. Hier kwamen wij niet voor. Ik deed wat ik niet vaak heb gedaan. Ik kloeg. Per e-mail, dat wel, want we leven in een digitale samenleving. De excuses lieten niet lang op zich wachten. Om onze ervaring te compenseren nodigde het hotel waar het zwembad/saunacomplex onderdeel van uitmaakt, ons als zijn gasten uit. Saunabezoek, hamburgers, drankjes en parkeren, allemaal helemaal gratis. Luxueuze badjassen en dito baddoeken lagen op ons te wachten. Compleet met chique uitziende, maar enigszins te kleine slippers. Iedereen kende onze naam. Met dank aan twee mislukte hamburgers, waren wij de koning te rijk.

2 comments:

 1. Hamburgers zijn niet alleen Amerikaans. Australie, Nieuw Zeeland en Canada kennen die al over een honderd jaar. Sandwich is een andere naam ervoor. Je moet ze ook zelf maken he, dan zijn ze veel lekkerder. In Australie krijg je er gebakken ei en een schijf Annanas op zelfs, en gebakken uitjes. McDonald's en hamburgers zijn twee verschillende fenomenen. Ik eet vrij veel hamburgers, maar kom zelden bij McDonald's, Burger King of A&W. Maak de rundvlees patty zelf thuis, op de barbeque, veel lekkerder en gezonder. Maak er ijsberg sla bij, (Ceasar salad). Zeker op een zomerse avond.

  Wij noemen mensen die klagen en een uitnodiging accepteren "free-loaders". Het is beter bij je word te staan en beleefd de uitnodiging afzeggen. De burgers waren immers niet te eten? De tweede keer wel? Het gaat om het principe, niet om de kosten.

  ReplyDelete
  Replies
  1. De hamburgers waren de tweede keer weer als vanouds van prima kwaliteit. De kok had die ene keer een mindere kwaliteit hamburgers geserveerd, omdat de gebruikelijke hamburgers niet waren geleverd. Dat had de kok dit moeten zeggen tegen het personeel, en het studentenpersoneel had ter plekke op mijn klacht moeten reageren. Maar dat is allemaal niet gebeurd. Als het management daarop ingrijpt, de excuses aanbiedt en je uitnodigt om het dubbel en dwars goed te maken, getuigt dat van klantvriendelijkheid. Dat heeft niets met 'free-loading' te maken. Ik kom al dertig jaar bij dit zwembad/sauna complex, en het zou kinderachtig zijn om een uitgestoken had te weigeren.

   Delete