Rommeldam aan Zee
Burgemeester Dickerdack's prioriteiten gelden vooral het door hem vermeende belang en/of de vooruitgang van de gemeente. Zijn gedrag wordt uit loyaliteit doorgaans goedgekeurd, maar dit kan te maken hebben met het feit dat Dickerdack zichzelf boven de partijen acht en dit algemeen wordt geaccepteerd door de meeste van zijn onderdanen. Dit blijkt onder andere ook uit het vernoemen van een avenue en een plantsoen naar zichzelf. Dickerdack is een gezien lid van de Kleine Club, waar hij makkelijk bereid is om het op een akkoordje te gooien met de andere leden.

Aldus Wikipedia, over de burgemeester van Rommeldam uit Marten Toonder’s onnavolgbare avonturen van Tom Poes en Olivier B. Bommel. Wij hebben Jos Wienen. En hoe langer Dickerdack, excuus, Wienen burgemeester van Katwijk is, hoe meer je verlangt naar de staatkundige hervormingen die de grote roerganger van het CDA, Sybrand van Haersma Buma, onlangs als een bommetje in de conservatieve confessionele achterban liet ontploffen. Een gekozen burgemeester en een districtenstelsel. Nu ben ik daar zelf al heel lang pleitbezorger voor, maar daar werd ik door velen vreemd op aangekeken.

Naast bijval waren vooral de negatieve reacties voorspelbaar. Een burgemeester moet boven de partijen staan en eenheid uitstralen, zo roepen de tegenstanders. Daar kan niemand op tegen zijn, tenminste, zolang we aan nostalgische beminnelijke eerste vaders van het kaliber van de Swiebertje burgemeesters denken. Zo'n notabele burgemeester die iedereen kent, daar tekenen we voor. Maar wie kent Wienen eigenlijk, zelfs na dertien jaar zetelende in het gemeentehuis? Als je zestig jaar bent getrouwd, of als je 100 jaar wordt, ja, dan zie je de burgemeester. Maar dat is voor de meesten niet weggelegd. De realiteit is dat wij een burgemeester hebben wiens macht en invloed groot is. Die door zijn vele taken, onder meer als vice voorzitter van Holland Rijnland en nog zo'n stuk of twintig bijbanen en functies, waaronder ongetwijfeld ook die van vice voorzitter van Bouwend  Nederland – maar daar kan ik nog geen bewijs van overleggen – per definitie politiserend handelt. En die in recente tijd niet bepaald onomstreden is. Daarbij wordt hij te weinig in het gareel gehouden door de raad. Zeker van de kant van het CDA is dat te begrijpen, want zo'n gratis derde CDA wethouder, die wil je niet kwijt.

'We kunnen straks een andere raad kiezen, maar van de burgemeester komen we niet af,' zo sprak een vriend onlangs. Zijn carièreweg naar Den Haag is afgesloten, en gezien het overschot aan CDA burgemeesters in den lande is ook die uitweg een illusie. Dus, de wens van Buma kan mij niet snel genoeg in wetgeving worden omgezet. Maar zolang dat niet gebeurt kan Wienen zich bezig houden met bouwcontracten en vreemde toespraken op nieuwjaarsrecepties, waar hij trots meldt dat Katwijk volgens een wazig Brabants onderzoek als op twee na duurzaamste gemeente van Nederland werd gepresenteerd. Een gemeente zonder energieneutrale nieuwbouwprojecten, met nauwelijks zonnepanelen, anderhalve laadpaal voor elektrische auto's die er toch al niet zijn, zou op de derde plaats eindigen. Maar net zo snel als we deze status wonnen, zijn we 'm alweer kwijt, nu Katwijk in het onderzoek van de Stichting Duurzame Samenleving maar nauwelijks boven het gemiddelde uitkomt. Kunnen we dus zelfs geen nieuwjaarstoespraak aan Wienen overlaten?

Comments

Popular posts from this blog

1944 - Finland... Saunaland!

Toyota dashboard memories

Horror sauna