Wednesday, December 3, 2014

Eert uw vader en moeder, maar niet in KatwijkWeet u het nog, een jaar geleden? Lokale politici van diverse pluimage wisten niet in welke bochten ze zich moesten wringen om de hielen van de kiezers te likken. Kerststerren, taarten, goede gesprekken en tentjes in drukke winkelstraten vlogen ons om de oren. We zijn een jaar later. Ik heb respect voor een aantal van onze vertegenwoordigers, laat dat duidelijk zijn. Dat zijn mensen die zelfstandig intelligente analyses en oplossingen aandragen. Maar voor het merendeel van onze amateurpolitici lijkt het toch weer gewoon om het pluche en de maandelijkse zilverlingen te draaien. 'Volksvertegenwoordigers' die in de praktijk vooral de vertegenwoordigers van het college en belangengroepen zijn.
Waarom ik dit aankaart? Katwijk stopt keihard met de huishoudelijke zorg voor ouderen. In het kader van de 'participatiesamenleving' zouden er keukentafelgesprekken komen, maar zelfs dat kan er in onze gemeente niet van af. Dat is op zich al in strijd met de wet (zie Binnenlands Bestuur), maar daar laat onze gemeente zich niet door weerhouden. De brief van de gemeente was ook niet echt helder, als je bedenkt dat je hier communiceert met mensen die 80 of 90 jaar oud zijn. Maar, zo laat Katwijk trots weten, iedereen houdt het recht op huishoudelijke zorg, mits je dat zelf regelt en betaalt. Zo heeft ook iedereen recht op een Ferrari, als je die zelf betaalt. Kortom, een sigaar uit eigen doos.


Natuurlijk, het Rijk heeft de verantwoordelijkheid voor de zorg bij de gemeenten neergelegd, en het budget daarvoor drastisch gekort. Gemeenten mogen dat echter wel uit eigen zak aanvullen. De website van Binnenlands Bestuur laat zien, dat driekwart van de gemeenten de huishoudelijke zorg wel als een sociale taak ziet en deze op de een of andere manier continueert. Slechts 25% van de gemeenten stopt daar radicaal mee. Zoals Katwijk, dat nota bene wordt geleid door een louter uit christelijke partijen bestaand college. 'Eert uw vader en uw moeder' is ondergeschikt aan een hedonistische fixatie op miljoenen kostende prestigeprojecten. Met andere woorden: wel handen vol met geld voor een nieuw zwembad en een nieuwe bibliotheek en allerlei plannen om de middenstand in het centrumgebied te steunen. Dat krijg je wanneer de lobby's van bibliotheek en Zeezijde een plek in de lokale politiek hebben weten te bemachtigen. En de fietsfanatici in raad en college doen zichzelf daarbij nog eens een mountainbike-parcours cadeau.

Ach, straks roept er wel weer iemand dat er een vangnet is voor iedereen die de hulp echt niet zelf kan betalen. Maar dat neemt niet weg dat het christelijke Katwijk zich heeft geschaard bij de minderheid van gemeenten die het onbarmhartigst snijdt in de zorg. Een meerderheid van de raad kijkt liever de andere kant uit, en wast als Pilatus de handen in onschuld. 

6 comments:

 1. Deze aantijgingen zijn van een dergelijk bedroevend niveau dat iedere reactie er eigenlijk al een te veel is.

  ReplyDelete
 2. Fijn dat u zo inhoudelijk weet te reageren.
  Feit: Katwijk heeft de huishoudelijke hulp opgezegd in een kille brief, zonder enig overleg met de betrokkenen.
  Feit: Volgens de wet had Katwijk een zogeheten 'keukentafelgesprek' moeten voeren, maar heeft dat niet gedaan. Daarmee overtreedt Katwijk de wet: http://bit.ly/1zUOZ2X
  Feit: 75% van de gemeenten heeft op enigerlei wijze wel budget vrijgemaakt voor in elk geval de bestaande cliënten. Katwijk heeft zich gevoegd bij de 25% gemeenten die dat niet doen. Is dat een christelijk of sociaal beleid? http://bit.ly/1y67vpm
  Feit: voor € 2.5 miljoen verleen je 800 huishoudens een jaar lang 3 uur per week huishoudelijke hulp. Je zou dat nog kunnen halveren. Maar Katwijk wil geen enkel budget vrijmaken. Maar een bibliotheek en een zwembad mogen wel zo'n 20 miljoen kosten. Beide voorzieningen hebben al vestigingen, die je ook kunt renoveren.
  Feit: Vertegenwoordigers van bibliotheek en Zeezijde hebben met name in de gelederen van het CDA een plek gekregen.
  Feit: de gemeenteraad heeft nauwelijks enige aandacht aan deze problematiek besteed.
  Feit: Katwijk heeft een college, dat wordt gevormd en gesteund door CDA, CU en SGP. De hulp aan ouderen komt niet voor in hun sociaal christelijk beleid.

  ReplyDelete
 3. Gelukkig denkt de rechter er nu anders over. Benieuwd wat ze in Katwijk gaan doen.

  ReplyDelete
 4. Ook mijn ouders (82+) zijn de klos, maar er gloort hoop: http://www.volkskrant.nl/binnenland/gemeenten-mogen-schoonmaakhulp-niet-zomaar-stoppen~a3807139/?akamaiType=FREE

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helaas, gemeente Katwijk heeft in een persbericht al laten weten dat het de uitspraak van de rechter van nul en generlei waarde acht: bit.ly/1qwyHh6.
   Mijn moeder is 90, de brief die zij van de gemeente kreeg was zelfs voor mij nogal moeilijk te bevatten. Wat mij vooral steekt is dat Katwijk zonder enig gesprek voor iedereen de hulp stopzet, terwijl het uitgangspunt van regering en parlement toch wel duidelijk is: eerst een gesprek, en dan bekijken in hoeverre je voor hulp in aanmerking komt. Maar voor mijn moeder zal het toch niets uitmaken, want mijn ouders hebben een doodzonde begaan: een eigen woning. Dat mag niet meer als je oud bent tegenwoordig. En onze raadsleden besteden er nog geen een enkel woord aan.

   Delete
 5. Gemeente Katwijk is plotseling overstag, getuige een brief die vandaag bij de ontvangers van huishoudelijke thuiszorg is bezorgd. In tegenstelling tot het eerdere voornemen om deze vorm van thuiszorg alleen aan mensen met een minimuminkomen en zieken aan te bieden, blijken nu ook anderen er voor in aanmerking te komen, mèt een eigen bijdrage. Maar die was er toch al via het CAK. Dit geldt weliswaar tot 1 januari 2017, maar dat is beter dan niets. En de gemeente heeft contracten afgesloten met verschillende thuiszorgorganisaties, dus dat voorgenomen beleid van 'zelf regelen en zelf betalen' is gekanteld. Prima besluit! Maar nu is het aan de politiek om ervoor te zorgen dat dit ook na 01/01/17 wordt voortgezet.

  ReplyDelete