Saturday, January 10, 2015

Erge mensenEva Jinek heeft een nieuw programma op tv. Hoera. Het zal mij een worst zijn. Mevrouw Jinek is net zo interessant als een koelkast. Maar er zullen ongetwijfeld weer horden cultureel tekortgeschotenen zijn die over het programma moeten bloggen en twitteren. Televisie als opium van het volk. Het moet maar eens afgelopen zijn. Daarom presenteer ik u een niet uitputtende lijst met mensen die absoluut niet meer kunnen in 2015.

Deze mensen wil ik in 2015 niet meer zien en er ook niet meer over horen: Jeroen Pauw, Matthijs van Nieuwkerk, Carice van Houten, Sylvia Witteman, Twan Huys, Yvonne Jaspers, Alexander Klöpping, Chris Zeegers, de meeste cabaretiers, Ali B, Nico Dijkshoorn, Marco Borsato, Prem Radhakishun, Freek Vonk, Johny de Mol, Joost Zwagerman, de meeste singer/songwriters, maar Blaudzun in het bijzonder.

Maar er zijn ook 'gewone' mensen die als verhypte vleesgeworden statussymbolen door onze samenleving heen wandelen: mensen die 'kids' of 'kindjes' zeggen, met een bakfiets voor de kinderen, hbo'ers communicatie, Nespresso drinkers, Volkskrant Magazine lezers, mensen die altijd zeggen dat ze iets in de VK lazen, die Volvo rijden omdat ze denken dat het bij hun lifestyle past en niet omdat het een goede auto is, Senseo drinkers, vrouwen met leggings, mensen die hun zonnebril in hun haar dragen – het zijn zo maar een paar voorbeelden. Kortom: de pretentieuzen en de conformisten.

Maar mensen waar we meer nodig van hebben zijn Antoine Bodar, Freek de Jonge, Dolf Jansen, Astrid Joosten, Kees Driehuis, Joost Prinsen, Clairy Polak, Maarten van Rossum, Dennis Storm, Diederik Jekel, Ionica Smeets, Ruben Nicolai. Zou de tv een niet veel aangenamere plek worden? Maar voor die 'gewone' mensen, daar heb ik nog geen alternatief voor. Tenzij het mensen zouden zijn die gewoon zichzelf blijven. Zonder te willen aanhaken bij een bepaalde sociale groep, omdat ze menen daar hun maatschappelijke status aan te moeten ontlenen. Dat is echter zoeken naar een speld in een hooiberg.

1 comment: