Thursday, June 4, 2015

Windturbines en domme toeristen


 De afgelopen Pinksterdagen bracht ik door in Bad Bentheim, Duitsland. Gelukkig op tijd kamers gereserveerd, want het hele dorp zat vrijwel vol. Nu is dat vreemd, tenminste in de ogen van het Katwijkse college en haar volgzame en napratende raadsleden, die gelukkig voor het college vergeten zijn wat het concept van dualisme in de politiek inhoudt. Want het wemelt rond Bad Bentheim van de windturbines. Op de foto slechts vijf van de circa 100 windturbines die je zo rondom het symapthieke plaatsje ziet staan.


Het moeten dus allemaal wel domme toeristen zijn, mijzelf inbegrepen, die niet begrijpen dat je daar niets te zoeken hebt als je oergevoel van het vrije uitzicht je lief is. Britse vakantievierders hebben ze ook niet allemaal op een rijtje. Voor de kust van de Engelse badplaats Sheringham ligt een hekwerkwindmolenpark, dat te vergelijken is met wat hier voor de Katwijkse kust zal verrijzen. Iets lagere turbines, maar wel nog dichter bij de kust. Allemaal domme toeristen daar in de hotelletjes en de vele caravanparken. Ze begrijpen ook helemaal niet dat hun vakantiebeleving volkomen is bedorven.Inmiddels kunnen ook de voorstanders van de kabinetsplannen online een petitie ondertekenen via petities24.com/windmolens_op_zee. Zij worden echter nog door de tegenstanders overschreeuwd. In De Katwijksche Post van vorige week lezen we dat er in de bijna aan hysterie grenzende hetze tegen de komst van windturbines zelfs een heuse actiegroep van start is gegaan.
Want “onderzoek heeft aangetoond” dat toeristen zullen wegblijven. Dat onderzoek, dat steeds maar weer wordt aangehaald, wordt vreemd genoeg in de media nu nooit eens kritisch tegen het licht gehouden. Nog vreemder is dat de fanatieke tegenstanders van de huidige plannen consequent de ogen sluiten voor bewezen praktijkervaringen dat toeristen helemaal niet wegblijven.
Het is duidelijk. Dat onderzoek dient alleen om het eigen ongenoegen over het verlies van uitzicht met een maatschappelijke saus te overgieten. Herhaal het maar vaak genoeg, en dan gaat zelfs onzin als waarheid leven – ook in de media. Natuurlijk, al die tegenstanders zijn allemaal wel helemaal voor duurzame energie, zo lees ik overal (hoor ik daar een haan kraaien?), maar ik vraag mij af hoeveel van deze actievoerders bereid zijn om hun eigen levensstijl zo aan te passen, dat zij zelf bijdragen aan een lager energiegebruik en minder CO2 uitstoot? Want één persoon die in het vliegtuig stapt voor een Europese tussendoorvakantie veroorzaakt net zoveel CO2 als een heel gezin van vier personen in een maand. Wel iets om over na te denken.

No comments:

Post a Comment